GüncelManşet

1. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Konferansı 2. gününde devam ediyor

İstanbul: DİSK’in düzenlediği 1. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Konferansı 2. gününde devam ediyor. İlk oturumunda sunum yapan Ton Kitzen, Hollanda’daki işçi sağlığı ve iş güvenliği hakkında bilgi verdi. Aslı Odman ise Türkiye’deki durumdan ve ISİG meclisinden bahsederek, Dünya’da işçi sağlığı ve işçi güvenliği hakkında bilgi verdi.

 

“Türkiye’de yasalara göre davranılmadığı için işçi güvenliği yok sayılıyor”

“İşçi sağlığı ve iş güvenliğinde uluslararası sendikal deneyimler” başlıklı ilk oturumunda Hollanda Sendikalar Konfederasyonu- FNV Temsilcisi Ton Kitzen sunum yaptı. Soma katliamının ardından bölgeye gittiğini belirten Kitzen, orada madende çalışan işçilerin katliamdan aylar önce baş ağrısı şikayetiyle doktora gittiğini doktorun sadece ağrı kesici ile geçiştirdiğini öğrendiğini söyledi. İşçi sağlığının ve güvenliğinin öneminin altını çizen Kitzen, Hollanda’da bununla ilgili çeşitli yasal düzenlenmeler olduğu bilgisini verdi. Türkiye’de de yasal düzenlemeler olduğunu ifade eden Kitzen, “Türkiye’nin yasası daha gelişkin olduğu halde yasalara göre davranılmadığı için işçi güvenliği yok sayılıyor” dedi.

İşçi sağlığı ve iş güvenliği için çeşitli politikalar izlediklerini ve bunun için katolag yaptıklarını kaydeden Kitzen, düzenlemeler için 6 aşamaları olduğunu belirtti. İşçilerin iş güvenliği için bilgilere sahip olması gerektiğine vurgu yapan Kitzen, kendilerinin Hollanda’da bunu yaptıklarını dile getirdi. Toplu emek sözleşmelerine bu konunun dahil edilmesi gerektiğine dikkat çeken Kitzen, işçilerin de bu hakları için mücadele etmesi gerektiğini kaydetti. Hollanda’da bu konuyu güvenlik, sağlık ve refah olarak tanımladıklarını ifade eden Kitzen, nasıl çalışılması gerekildiğinin, ortamın uygunluk durumunun hesaplanması gerektiğinin altını çizdi. Aşırı iş yükünün, şiddetin, tacizin ve ayrımcılığın engellenmesi için çaba harcamak gerektiğine vurgu yapan Kitzen, Hollanda’da işçilerin birçok sorunla karşılaştığını ve yapılması gereken çok şey olduğunu belirtti.

Sorunların kaynağıyla ilgilenilmesini gerektiğine dikkat çeken Kitzen, “Hollanda’da durumla ilgili iş konseyleri var ve konseyler sendikadan seçilmiş kişilerden oluşuyor. Patronlar iş konseyi üyelerini işten kovamıyor, yasalar sendika ve konsey üyelerini koruyor. Her durum için bir kanun yok ama genel durum için cevap verebilecek yasalarımız var. Hazırladığımız katalog 150 sektörü kapsıyor” diye konuştu. İşçilerin işte herhangi bir tehlike gördüğü anda iş bırakabileceğini, durumu sendikaya bildirebileceğini ifade eden Kitzen, bunun için işi durdursa bile para kaybı yaşamayacağını, patronların bunu yapamayacağını belirtti.

FNV olarak üyelerini bu konuyla ilgili bilgilendirmek için kurslar, bilgilendirme broşürleri verdiklerini kaydeden Kitzen, şu şekilde konuştu: “Sendikamızda bu konu ile ilgili uzmanlarımız var, patronlarla görüşmeler gerçekleştiriyoruz. Güçlü bir sendikal birliktelik sağlamak gerekiyor. Patronlar bu konuya yatırım yapmak istemiyor fakat aslında yatırım yaptıkları zaman kar oranı artar.”

 

“İş cinayetlerini kamu güvenliği sorunu olarak görmek gerek”

Akademisyen ve İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi üyesi Aslı Odman, Türkiye’deki iş cinayetlerinin “az gelişmişlik” sorunu değil, “gelişme/kalkınma” sorunu olduğunu belirtti, Avrupa’da da kar hırsından, sermaye yüzünden iş cinayetlerinin ve meslek hastalığının yaşandığını söyledi. Odman, “Bu konu ile ilgili İSİG olarak uluslararası işçi ve mücadelesi haberlerini çeviriyoruz. Teorik veriler toplayarak, bilimsel metodlarla bilgi toplayarak bunun pratiğe zemin hazırlamasını sağlıyoruz. İş yeri insanın insana zulmünün, özel mülkiyet haline gelmesiyle burjuva hukukla hesap sorulmayan yerler oluyor. En büyük iş kaybı ise psikososyal kayıp dediğimiz yani psikolojik olarak iş göremez hale gelmek oluyor” diye konuştu.

Odman, sağlık ve çalışma konusu arası disiplinlerin pratiği Fransa ve Yunanistan’da olduğu bilgisini verdi, İngiltere’de de yoğun kampanyalar olduğunu ifade etti. Odman, 28 Nisan’ın Çalışırken ölenlere yas günü ilan edilmesi gerektiğini ifade etti, tüm cinayetlerinin ve kazalarının engellenebileceğini, iş cinayetlerini kamu güvenliği sorunu olarak görmek gerektiğini vurguladı.  

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu